VAN BES TOT BOON….

Het rijpen van de koffiebes duurt 8 tot 12 maanden totdat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot een koffieboon. De oogsttijd duurt, afhankelijk van het land, zo’n vier maanden per jaar.

De meeste koffieplanten hebben een levensduur van 25 jaar, daarna moet de plant vervangen worden.

Na de oogst worden de groene boontjes uit de bes gehaald. De manier van verwerken is heel belangrijk voor de uiteindelijke smaak in het kopje.

Er zijn drie methodes:

– Dry:
De koffiebessen worden in een worteldoek tussen de tien- en veertien dagen gedroogd. Het droog verwerken zorgt voor een koffie met een zeer fruitige zoete en volle smaak. Door de koffiebes in de zon te laten drogen, dringt de zoete brij van het vruchtvlees binnen in de koffieboon.

– Washed:
Bij deze methode wast men de bonen totdat al het vruchtvlees is verdwenen.

Eerst worden de bonen droog gefermenteerd en na ongeveer acht uur kunnen de bessen gewassen worden. Daarna worden de bonen grdroogd (meestal) in een droogmachine. Het resultaat geeft een cleane en zuivere smaak.

– Pulped Natural:
Dit is een combinatie van de droge- en natte methode. Met een ontpulpingsmachine wordt de buitenkant van de bes afgeschuurd. Hierdoor blijft enkel de zoete brij rond de boon behouden. Daarna worden de bonen op tafels gelegd om te drogen. Op deze manier combineert men de zoetigheid van het droge proces met de homogene en frissere smaken van de gewassen methode.