Goeie vraag! Er zijn ruim 120 soorten koffiebonen, maar slechts twee domineren 99% van de wereldwijde koffieconsumptie, namelijk Arabica en Robusta.
Arabica bonen
Arabica maakt 60% uit van de wereldwijde productie. Er zijn eigenlijk drie soorten roasted koffiebonen; licht, medium en donker. Arabica koffiebonen hebben een rijkere smaak (fruitiger). Ook bevatten ze minder cafeïne en antioxidanten. De meeste smaak krijg je uit een lichte of medium roast koffieboon.

Robusta bonen
Robusta koffiebonen hebben een stevigere weerstand en hebben een stevigere, bittere smaak. Deze bonen bevatten bijna 2x zoveel caffeïne als Arabica koffiebonen.
Wat is beter Arabica of Robusta?
Jarenlange ervaring leert dat men een mix van Arabica- en Robustabonen als “het lekkerst ervaart en dat deze het meest geschikt zijn in espressobonenmachines.
Overigens is er niets mis met een 100% Arabica variant die zeer zeker ook hoog gewaardeerd wordt.
Uiteraard spelen ook andere factoren mee die uiteindelijk de perfecte kop koffie gaan geven zoals:
- de versheid van de bonen
- de maalgraad
- de juiste watertemperatuur
Een goede kop koffie heeft dus meer nodig dan alleen een koffieboon.